Hakkımda

Fotoğrafım
izmir, konak, Türkiye
this is the another way to touch the earth. just imagine and try to do something to anything. touch the people, touch the lives, touch the souls

13 Kasım 2011 Pazar

Kivilcimdan Volkana @ Atatürk'ün Öğrencileri

TÜRKİYE'NİN TEMELLERİNİ ATAN BİR NESLİN BELGESELİ



İlk olarak 10 kasım 2011 perşembe günkü Yeni Asır gazetesinde gördüm böyle bir projeyi. Merakla okumaya başladım. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yoklukların içinde yurt dışına yüksek öğrenim görmek üzere ciddi ve özellikle dürüst sınavlarla seçilerek gönderilen kıvılcımların hikayesi anlatılıyor belgeselde; hem kendi ağızlarından hem de projeye öncülük eden Merve Engin'nin üzerinden.

Çoğu küçük köy/kasabalardan gelen milli eğitimin sınavlarıyla seçilen öğrenciler bizzat Atatürk'ün takibi ile yine Atatürk'ün seçtiği alanlarda eğitim almak üzere yurt dışına gönderiliyorlar. Hiçbirisi tek diplomayla dönmüyor. 2. hatta 3. diploma ile geliyorlar ve bir an önce devlete millete yararlı olacakları günün gelmesini isteyerek çalışıyorlar. Okullarını yüksek derecelerle bitiriyorlar. Yokluk içindeki Türkiye Cumhuriyeti her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor. Gittiklerinde okullarına kayıtları önceden yapılmış hatta bankaya harçlıkları yatırılmış durumdadır. Benim en çok dikkatimi çeken ve beğendiğim durum ise Atatürk'ün şu sözleriydi: Mutlaka ve mutlaka sanat, spor, lisan vb. sosyal içerikli kurslara katılarak sosyal kimliğinizi, kişiliklerinizi de geliştiriniz.

Tüm millete ulaşması gerektiğini düşündüğüm bu belgesel ile umarım bazı şeyler hatırlanır. 90-100 yaşlarındalar şimdi o öğrenciler arasında hayatta olanlar. Hâlâ çalışma, üretme, öğretme azmiyle dolular. Filmden sonra 3 tanesinin elini sıkma ve teşekkür etme fırsatım oldu ve gözlerindeki o heyecanı, duyguları anlatamam. Kendimi tanıttığım yüksek makine mühendisi olan Tahsin ÖNALP bana sevgiyle meslektaşım diye hitap ederek başarılar diledi.

Yönetmen Göker Göktepe ve görüntü yönetmeni Yusuf Saygı söyleşisi

TV Röportajı yönetmen Göker Göktepe ile

Ayrıca Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'dan çıkan, Kansu Şarman'ın "Türk Promethe'ler: Cumhuriyet'in Öğrencileri Avrupa'da" kitabında bu öğrencilerle ilgili detaylı bilgilere, hayat hikayelerine ulaşmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder